Departamentul Cercetare Biotehnologii si Protectia Mediului

Industria de pielarie face parte din categoria industriilor poluante de nivel mediu. De-a lungul timpului, au fost identificate patru probleme al caror mod de solutionare are un impact semnificativ asupra randamentului economic al prelucrarii pieilor la nivel industrial si asupra mediului. Acestea sunt (enumerate in ordinea crescatoare a dificultatii de solutionare): (i) – consumul de apa industriala; (ii) – consumurile energetice cumulate, exprimate in consum echivalent de petrol si /sau carbune; (iii) – reducerea poluarii; (iv) – necesarul de compusi chimici activi in proces, constand in auxiliari chimici si in adjuvanti ai acestora in procesele de prelucrare.
Domeniile de cercetare multi-tematice si pluri-disciplinare sunt incluse in activitatile acestui departament, acordandu-se o atentie deosebita domeniilor stiintifice cheie, precum eco-eficienta si stiinta si tehnologia pieilor.

Aria de expertiza:
► Atenuarea factorilor de risc pentru mediu prin realizarea si implementarea de biotehnologii de valorificare a deseurilor solide din industria de pielarie prin valoare adaugata, cu aplicatii in agricultura (fertilizatori) si bioremedierea solurilor erodate, contaminate sau degradate, ceea ce conduce la beneficii economice si ecologice favorabile prin cresterea ciclului lor de viata (in comparatie cu incinerarea practicata in prezent in UE si eliminarea practicata in prezent in Romania);
► Reciclarea / recuperarea /reutilizarea deseurilor din sectorul pielarie-incaltaminte: Aceasta directie de cercetare include recuperarea / reciclarea componentelor utile ale deseurilor solide, de exemplu, proteinele pot fi utilizate pentru obtinerea biocompozitelor polimerice cu aplicare in finisarea pieilor; cromul rezidual din apele uzate poate fi recuperat si transformat in matrici minerale, etc.
► Cresterea constientizarii privind aplicarea legislatiei de mediu in vederea consolidarii competitivitatii agentilor economici industriali din Romania pe piata UE, imbunatatirii calitatii vietii, asigurarii masurilor de prevenire si protectie a mediului.
Facilitati de cercetare si infrastructura: Biotehnologies and Environment Protection Research Department

Echipa de cercetare:
Este formata din 7 persoane, din care 5 doctori cu specializari complementare (inginerie chimica, fizica, biotehnologii).

Cadrul relational:
La nivel national si international Departamentul de Biotehnilogii si Protectia Mediului a incheiat parteneriate strategice cu: 3 Universitati din Romania; 2 Institute de cercetare din Romania; 3 Parteneri industriali din Romania; 22 de Universitati si centre de cercetare din Europa, Iordania, Egipt, China, Brazilia; 5 Parteneri industriali din strainatate. Foarte importanta este participarea membrilor departamentului in reteaua internationala in domeniul nano-tehnologiilor Nano-NocMat.
Departamentul de Biotehnilogii si Protectia Mediului impreuna cu Compartimentul de Disemnare a organizat Conferinta ICAMS2018 sub patronajul MEC si editeaza Revista de Pielarie Incaltaminte indexata SCOPUS.

Perspective si directii de cercetare vizate - anul 2019
Se propun noi directii de cercetare stiintifica in domeniul valorificarii deseurilor din tabacarii:
- Bioconversia deseurilor de piei in materii prime pentru obtinerea de bio-compozite cu impact redus asupra mediului;
- Reciclarea in situ a deseurilor proteice netabacite din tabacarie prin module personalizate;
- Realizarea de hidrogeluri inteligenti pentru o agricultura sustenabila;
- Realizarea de biofertilizatori pe baza de aminoacizi si peptide proteice pentru horticultura;
- Valorificarea deseurilor din tabacarii ca biocompozite cu aplicatii in industria materialelor de constructii;
- Reducerea impactului global al resurselor utilizate in industria de pielarie-incaltaminte (cresterea eco-eficientei);
- Gasirea unor alternative mai bune – substituirea de resurse (si tehnologii);
- Crearea de valoare adaugata utilizand mai putine resurse (cresterea productivitatii resurselor);
- Utilizarea studiilor LCA pentru evaluarea impactului potential asupra mediului al produselor si imbunatatirea continua.

Persoana de contact:
Dr. fiz. Zainescu Gabriel, Sef Departament
e-mail: gabriel.zainescu@icpi.ro